Arcybiskup pod lewackim ostrzałem. Katolicy stanęli w jego obronie

Polscy katolicy dziękują i gratulują abp. Stanisławowi Gądeckiemu niezłomnej postawy. Hierarcha stanął w obronie tradycyjnego nauczania Kościoła na temat rodziny. Stał się za to celem medialnych ataków.

Ostatni synod Biskupów w Rzymie miał być poświęcony rodzinie, a został wykorzystany do przeprowadzenia ataku na tradycyjne nauczanie Kościoła. Po raz kolejny próbowano coś ugrać dla niesakramentalnych związków. Zwolennicy takich rozwiązań szczęśliwie nie uzyskali wymaganej ilości głosów, a polscy biskupi zdecydowanie sprzeciwili się takim zapędom. Przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski zadeklarował, że nie widzi możliwości stawiania na jednym poziomie związków jednopłciowych ze związkami sakramentalnymi.

To zdecydowane stanowisko arcybiskupa Gądeckiego stało się przyczyną licznych ataków na niego. By wesprzeć hierarchę, Instytut Ks. Piotra Skargi za pośrednictwem platformy popierajmy.pl zebrał niemal 22 tys. podpisów. To głosy uznania i zapewnienia o wsparciu wiernych, kierowane na ręce abp. Gądeckiego.