tydzień życia i wolności - stowarzyszenie piotra skargi

Tydzień Życia i Wolności: czy lockdown i ograniczenie wolności były konieczne?

W imię walki z pandemią rząd sięgnął do naszych praw i wolności. Jako obywatele i jako katolicy – wszak Stowarzyszenie Ks. Piotra Skargi i środowisko wokół niego tworzą ludzie wiary – pozwoliliśmy, by zepchnięto nas do niewidzialnego rezerwatu lockdownów, obostrzeń, kar i mandatów. Granice tego rezerwatu wyznaczał coraz większy apetyt organów i instytucji państwa na władzę, a także napływający zewsząd strach. Nadszedł czas, by powiedzieć temu STOP!

„Tydzień Życia i Wolności” to było właśnie nasze głośne „STOP” wobec chaosu rzekomego zarządzania kryzysem. Podczas sześciodniowej serii konferencji dokonaliśmy oceny życia społecznego, religijnego i ekonomicznego w Polsce dotkniętej tymi wszystkimi działaniami instytucji państwowych. Organizatorami kongresu były Stowarzyszenie Ks. Piotra Skargi oraz Stowarzyszenie „Polonia Christiana”.

Trzeba uczciwie powiedzieć, że w odkłamywaniu tej ponurej rzeczywistości nie byliśmy osamotnieni. W koalicję partnerów „Tygodnia Życia i Wolności” weszły: Centrum im. Adama Smitha, Stowarzyszenie Fidei Defensor, Instytut Ordo Iuris, Centrum Życia i Rodziny, Fundacja Życie i Rodzina, Młodzież Wszechpolska, Fundacja TKL Koliber oraz Towarzystwo na rzecz Rozwoju i Inicjatyw Społecznych. Wielu ludzi z tych właśnie organizacji, schowawszy w kieszeń swoje wątpliwości, wsparło nas kadrowo, organizacyjnie i promocyjnie. To postawa godna pochwały i wdzięczności.

Na przekór propagandzie strachu

Najprostsza forma dyskredytacji niebezpiecznego przeciwnika to uczynienie z niego „szura”, „płaskoziemcy” i „foliarza”. Każdy, kto kwestionuje konieczność pilnego szczepienia na COVID-19, bądź zasadność przymusowego zamknięcia całego narodu w domach, może w zasadzie z marszu podpaść pod te określenia.

My jednak postawiliśmy na merytoryczne debaty i wykłady z udziałem aż 45 ekspertów. Nasi goście wskazywali ukrywane fakty, logiczne interpretacje przepisów, niewygodne dla władzy wyniki badań i zakamuflowane tendencje, czyli wszystko, o czym milczy cały główny nurt mediów. Postawiliśmy na proste tytuły paneli, aby jasno przekazać, o czym będziemy mówić. Stąd inauguracyjną sesję #Kościół poświęcono spojrzeniu na zachowania hierarchii oraz wiernych w dobie obostrzeń, a także na poczynania skrajnej lewicy, która z powodu koronawirusa nie zawiesiła rewolucji na kołku.

Wtorkowa #Edukacja wyszła poza ramy dostrzegalnego już niemal wszędzie deficytu wartościowej edukacji. Padło wiele słów prawdy m.in. o wyciąganiu dzieci i młodzieży ze szkół w celu karmienia ich aborcyjną propagandą.

Sąd nad lockdownem i propagandą aborcyjną

Podczas panelu #Gospodarka nasi eksperci bili na alarm w sprawie globalnych, neokomunistycznych projektów przebudowy świata. Projektów, które pod pięknymi hasłami nachalnie promują najwięksi liderzy świata polityki i korporacji. Rozprawiono się z lockdownem ekonomicznym, którego skutki polscy przedsiębiorcy będą jeszcze odczuwać latami.

Panel #PrawaiWolności to popis mec. Jerzego Kwaśniewskiego, który odsłonił brutalną prawdę o pandemicznych rozporządzeniach, a także żywa dyskusja z udziałem prawników, filozofów, działaczy społecznych i dziennikarzy. Czy od strony prawa konieczny był lockdown wielu branż gospodarki drogą rządowych rozporządzeń? I czy sam lockdown, a także późniejsze etapy odmrażania gospodarki były przeprowadzone zgodnie z konstytucją? Odpowiedzi na te pytania padły i dla wielu mogą wydawać się zaskakujące.

Najbardziej wyczekiwany, „covidowy” panel #Zdrowie stał się sensacją i zarazem najpopularniejszym materiałem spośród całego „Tygodnia”. Pod batutą prowadzącego red. Pawła Chmielewskiego, przy udziale wybitnych ekspertów medycyny, wirusologii i fizyki (m.in. dr Paweł Basiukiewicz, dr Zbigniew Hałat, dr Radosław Czosnowski, dr Mariusz Błochowiak, prof. Roman Zieliński, prof. Kornelia Polok, Paweł Klimczewski) dokonała się intelektualna masakra rządowej narracji nt. koronawirusa. Ale nie wierzcie mi Państwo na słowo, skorzystajcie z PCh24.tv i obejrzyjcie to sami.

Stowarzyszenie Piotra Skargi za prawem każdego człowieka do narodzin

Sobotę poświęciliśmy prymarnemu wobec wszystkich innych prawu do życia. Pod hasłem #ProLife wystąpił szereg prelegentów, pośród których grzechem byłoby nie wyróżnić pięciu pań. To właśnie one w debacie pt. Jak przekonać młodych do obrony życia? wystawiły szereg konkretnych recept na ostateczne pokonanie piekła aborcji, zarówno w sercach Polaków, jak i w przestrzeni publicznej. Musimy teraz zrobić wszystko, by jak najwięcej ludzi dobrej woli zaczęło te recepty realizować.

Wszystkie sześć dni „Tygodnia Życia i Wolności” zostało zarejestrowanych w stylu, którego nie powstydziłaby się profesjonalna ekipa telewizyjna. Wsparcia transmisyjnego udzieliły też redakcje z innych niezależnych mediów. Tuż po zakończeniu „Tygodnia”, w poniedziałek 14 czerwca notowaliśmy sumarycznie ponad 600 tysięcy odsłon z wszystkich opublikowanych nagrań. Dziś ten zasięg oddziaływania jest z pewnością dużo większy.

Paweł Momro